Archief
Wethouder Leen Snijders - foto Gemeente Westland

Wethouder Leen Snijders - foto Gemeente Westland

B en W Westland: Woonvergunning Snijders niet tegen regels

Is wethouder Snijders van Westland voorgetrokken bij zijn vergunning om nog tien jaar in zijn tuinderswoning te mogen blijven of niet? Oppositiepartijen Westland Verstandig (WV) en GemeenteBelang Westland (GBW) vinden van wel. Het college van burgemeester en wethouders ziet dat heel anders en noemt dit simpelweg gebruik maken van bestaand beleid.

Het huis van Snijders ligt in het buitengebied van Monster bij een tuinbouwbedrijf. De wethouder was al geen tuinder meer, maar is in zijn huis blijven wonen. Eigenlijk mag dat niet, maar de gemeente Westland heeft er sinds 2016 een speciale regeling voor: de koopoptieregeling. Daarbij mag iemand in zijn huis blijven wonen tot zich een koper meldt die de tuin wil overnemen. Snijders heeft voor tien jaar een vergunning gekregen om in zijn huis te blijven.

Volgens Remmert Keizer, fractievoorzitter van GBW, is de regeling voor de wethouder te ruimhartig toegepast: "Je komt pas in aanmerking als je huis zes maanden te koop heeft gestaan, maar dat van de wethouder heeft nog geen week te koop gestaan," aldus Keizer, die ook zegt dat zich twaalf mensen bij hem hebben gemeld die in dezelfde situatie zitten als Snijders, maar die geen vergunning kregen om in hun huis te blijven wonen.

Keizer vindt dat het college zich niet houdt aan de belofte van een nieuwe en open bestuurscultuur: "De vergunningverlening heeft heel lang geduurd. B en W mag wel uitzonderingen maken, maar wees daar dan eerlijk over. Snijders heeft een voorbeeldfunctie. GBW vindt het bijzonder dat voor de wethouder maatwerk is ontwikkeld."

De vergunningen vallen officieel onder de portefeuille van de wethouder zelf, maar zijn vergunning is behandeld door de burgemeester en besproken in B en W op de momenten dat Snijders er niet bij was.



Open communicatie

In een reactie zegt het college van Westland dat er niks bijzonders aan de hand is: "Deze oplossing is in vergelijkbare kwesties voor andere families in het glastuinbouwgebied eveneens van toepassing. Het college heeft in deze kwestie geen geheimzinnigheid betracht, maar in alle openheid vanaf 14 mei 2018 over de mogelijke oplossing voor de familie Snijders gecommuniceerd."

Westland Verstandig wil dat de gemeente helemaal stopt met de controles op bewoning van tuinderswoningen en andere situaties zoals gebruik van hobbykassen en het houden van alpaca's, omdat die controles veel te veel geld kosten. "Onze burgers worden onnodig lastig gevallen. Voor Westland Verstandig is de maat nu vol na het wethoudersgeval: stoppen met deze volstrekt willekeurige, nutteloze en geldverslindende acties."

B en W hebben 1,8 miljoen euro uitgetrokken voor handhaving op illegale situaties in het buitengebied. WV wil in de begrotingsbehandeling van 6 november over dat bedrag praten.

Categorieen:
Monster Westland Politiek