Archief
Signbiblio

Signbiblio

Weverling wil dat Rijk meebetaalt aan digitalisering lokale radio

Het Westlandse Tweede Kamerlid Arne Weverling (VVD) pleit voor financiering vanuit het Rijk voor digitale etherradio bij lokale- en streekomroepen. Op dit moment is er al wel overheidssteun voor de landelijke en regionale publieke omroepen voor het in gebruik nemen van de zogeheten DAB+frequenties. Maar staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat vindt dat gemeentes hiervoor verantwoordelijk zijn.

Veel lokale- en streekomroepen willen ook graag via digitale radio uitzenden, zeker nu de meeste nieuwe auto's voorzien zijn van radio's die zulke signalen kunnen ontvangen. Maar omdat het DAB+signaal voorlopig nog naast het bestaande FM-signaal blijft bestaan, kost het behoorlijk wat om een dergelijk signaal in de lucht te krijgen. Vooralsnog is er ook nog geen officiƫle mogelijkheid toe, omdat er nog geen ruimte op de band is gereserveerd voor de kleinere omroepen.

De landelijke overheid wil dat radiozenders op termijn overstappen van de FM naar DAB+ zodat meer zenders in betere kwaliteit kunnen worden doorgegeven. In een aantal landen in Europa is men al ver met die overstap, bijvoorbeeld in Noorwegen waar het FM-signaal inmiddels grotendeels uitgezet is.

Categorieen:
Westland Politiek