Archief
VidiPhoto

VidiPhoto

Warm weer zorgt voor vroege kerst in de kassen

Het warme en zonnige weer van de afgelopen weken heeft bij diverse kwekers in de regio al gezorgd voor een vroege kerst. De Poinsettia, beter bekend als de kerstster, is er al volop te zien. De planten zijn twee weken eerder dan normaal al volgroeid.

"Een beetje gek is het wel ja", zegt kweker Piet Kuivenhoven uit Poeldijk in de Dwars door de Regioshow op WOS Radio. "Maar goed, het klimaat is het hele jaar al van streek. Het gaat allemaal wat sneller. We hebben heel veel zon, dus de plant kleurt heel snel af."

De vroege 'rijping' heeft ook gevolgen voor de afzet. "Als de plant op z'n mooist is, wil je 'm ook aan de klant zien te verkopen. Met dit weer denken mensen niet aan een kerstster, dus het loopt wat langzamer, we moeten er wat meer moeite voor doen."

Kuivenhoven probeert in dit seizoen dan ook wat minder in te zetten op rood, de traditionele kerstsfeer. "Er zijn zoveel kleuren die ook wel in de najaarssfeer passen, zoals een kaneelkleur, donkerrood, crème of gespikkeld. Er is heel veel mogelijk."

Mensen die denken dat er nu in de periode voor Kerstmis geen kerststerren meer zijn, hoeven niet te vrezen. Bij Kuivenhoven komen er na deze lichting van 40.000 planten nog vier lichtingen aan. "Uiteindelijk ligt bij ons de nadruk op de Sinterklaastijd. Dan pakt Nederland behoorlijk uit."

Categorieen:
Poeldijk Economie