Archief

Uitkomsten archeologisch onderzoek Wilhelminaplein gepresenteerd

In restaurant Bij5 in Naaldwijk zijn vrijdagmorgen de uitkomsten gepresenteerd van het archeologisch onderzoek rondom het Wilhelminaplein in 2017. Er werden toen onder meer skeletten, overblijfselen van een paard en veel aardewerk gevonden. Het onderzoek is gedaan door Archeologie Delft.

Middeleeuwen

Veel weten de onderzoekers niet over het Naaldwijk van de de middeleeuwen, maar wel wanneer het dorp is ontstaan. Namelijk in het jaar 1134. Bijna heel Westland overstroomde en bewoners zochten naar hoger liggend gebied. De leukste ontdekking is dat er ooit huizen hebben gestaan op het Wilhelminaplein. Er is een fundering gevonden van een behoorlijk groot huis. Het Wilhelminaplein is dus niet altijd een plein geweest.

Skeletten

Er werden vorig jaar drie complete skeletten gevonden. Het gaat om een man van 40, een vrouw van 33 en een jongen van 18. Maar er zijn meer overblijfselen onderzocht. Ze vonden zeventien skeletten waarvan zeven mannen, vijf vrouwen en drie kinderen. Van twee skeletten kon het geslacht niet worden vastgesteld.

Uit het onderzoek blijkt dat de overledenen best gezond leefden. Dat blijkt uit de gemiddelde lengte van 1.74 meter bij de mannen. De vrouwen waren iets kleiner. Wel hadden ze een slecht gebit. Bij een skelet van een 40-jarige man zijn zeven wortelkanaalontstekingen aangetroffen met twee abcessen. In die tijd was er nog geen suiker waarvan de mensen snoepten, maar wel honing.



Historisch weekend

Iedereen die meer wil weten over het onderzoek is dit weekend welkom op het Wilhelminaplein tijdens het historisch weekend. Zondag is het Westland Museum geopend.