Archief
Plangebied 1

Plangebied 1

Groenstrook langs uitbreiding Honderdland fase 2 verplicht

Er moet een brede groenstrook met hoge bomen komen aan de westkant van bedrijventerrein Honderdland fase 2 in Maasdijk en die moet ook in stand worden gehouden. Dat heeft de Raad van State woensdag besloten. De strook heeft zowel een luchtzuiverende als geluiddempende functie voor omwonenden.

Meerdere omwonenden en ook enkele bedrijven waren in beroep gegaan tegen het bestemmingsplan, omdat zij bang zijn voor overlast van de bedrijven, onder meer door het verkeer en luchtvervuiling. Zo zouden geparkeerde vrachtwagens met in werking zijnde koelinstallaties voor geluidshinder zorgen. Dit zou nu al het geval zijn op het al bestaande bedrijventerrein.

De Raad van State stelt overigens dat het bestemmingsplan - op de nu nog ontbrekende groenstrook na - voldoende voorziet in het voorkomen van overlast. Wat betreft de vrachtwagens wordt gesteld dat parkeren van een vrachtwagen met in werking zijnde koelmotoren op de openbare weg niet is toegestaan. "Voor zover zij een overlastsituatie vrezen (...) overweegt de Afdeling dat dit een kwestie van handhaving is."

De bewoners wilden ook dat er een 4 meter hoog geluidsscherm zou komen tussen de al bestaande woningen en open gaten, daar waar geen bedrijfshallen staan ingetekend. De Raad van State oordeelt echter dat het college van B en W in redelijkheid heeft kunnen stellen dat dit scherm niet doelmatig is. De hoogste verdiepingen van de woningen (8 meter) worden hierdoor onvoldoende afgeschermd. "Een scherm van 4 meter hoog zorgt daarom alleen voor een beter leefklimaat op de lagere verdiepingen." De kosten worden bovendien geschat op 1,2 miljoen euro. Dit staat niet in verhouding tot de effecten van het scherm, oordeelt de Raad van State.

Categorieen:
Maasdijk Algemeen