Archief
Moeder Dien tussen auteur Natascha Kayser en TT-speaker Jan de Rooij -foto Boudewijn Vermeer

Moeder Dien tussen auteur Natascha Kayser en TT-speaker Jan de Rooij -foto Boudewijn Vermeer

Boek over 'Jumping Jack' voorbode van rockmusical in Assen

Er is een nieuw boek uitgekomen over Jack Middelburg, de legendarische motorcoureur die in mei 2000 werd uitgeroepen tot 'Westlander van de Eeuw'. Het boek is donderdagavond door schrijfster Natascha Kayser gepresenteerd in de bibliotheek in Naaldwijk, voor circa honderd betrokkenen en belangstellenden.

Middelburg vormde "in de mooiste jaren van de motorsport" (globaal de periode 1975-1985) samen met Boet van Dulmen en Wil Hartog de Grote Drie van Nederland. Heel het circuit stond op zijn kop toen Middelburg in 1980 de TT van Assen won. Op 3 april 1984 overleed 'Jumping Jack', slechts 31 jaar oud, aan de verwondingen die hij had opgelopen bij een crash op het stratencircuit van Tolbert.

Het bijna 250 pagina's tellende boek is op stapel gezet na een verzoek van de organisatoren van de rockmusical over Jack Middelburg, die volgend jaar op het TT-circuit in Assen zal worden opgevoerd. Tussen 9 en 19 mei komen er acht voorstellingen in de open lucht, die per keer door 3.000 mensen kunnen worden bijgewoond.

Moeder Dien

Het boek 'Jumping Jack', met als ondertitel 'Herinneringen aan Jack Middelburg' is geen biografie, zo onderstreept de schrijfster. Het gaat om verhalen van mensen die Jack in diverse stadia van diens relatief korte leven hebben meegemaakt. Het begint allemaal met een uitvoerige terugblik met moeder Dien Middelburg. Zij stond donderdagavond in het middelpunt van de belangstelling en werd ook door veel mensen gevraagd om haar handtekening in het boek te zetten.

Kenny Roberts

Naast diverse jeugdvrienden en zakelijke relaties komen ook meerdere voormalige topcoureurs aan het woord, onder wie voormalig wereldkampioen Kenny Roberts.

Roberts werd in 1981 op het circuit in het Britse Silverstone in een rechtstreeks duel verslagen door Westlandse Jack. Roberts zegt daarover: "Het was de eerste en de laatste keer dat een privérijder won op Silverstone. Hij reed op een motor waarmee hij helemaal geen races kón winnen. Hij won toch, op persoonlijke klasse. Zo goed was hij dus", analyseert Roberts.

Westlandse gebeurtenissen

In het boek ook veel herinneringen aan de Westlandse gebeurtenissen, zoals een aan Jack aangeboden etentje voor tweehonderd man in het Hoekse Unicum en bingoavonden in café De Pet. Om uiteenlopende redenen komen de vrouw en de zoon van Jack niet aan bod het boek. Maar vanzelfsprekend is daarin wel ruimte voor de verklaring van motorsportjournalist Berry Zand Scholten voor het bedenken van de bijnaam 'Jumping Jack'.

Evenementenorganisator Lee van Dam vertolkt de mening van velen, als hij Jack typeert als een publiekslieveling. "Heel menselijk ook, omdat het zo'n jongen van het volk was. Ik heb hem weleens vergeleken met André Hazes, die ook zo populair was en ook een zekere tragiek om zich heen had hangen." Natascha Kayser schrijft zelf in haar 'Woord vooraf': "Bij leven was Jack al een legendarische motorcoureur, maar zijn dood in 1984 maakte hem een icoon."

Categorieen:
Naaldwijk Westland Cultuur