Archief
De volledige raad

De volledige raad

Wantrouwen binnen Westlandse gemeenteraad

Diverse Westlandse politici vertrouwen elkaar niet meer en uiten beschuldigingen over en weer via zowel de traditionele- als de sociale media. Zo wil CDA-fractievoorzitter Jenny Vermeer dat de burgemeester een onderzoek start naar wie er heeft gelekt uit de vertrouwelijke raadsvergadering van afgelopen dinsdag. En ook LPF-fractievoorzitter Dave van der Meer en VVD fractieleider Sander Zuyderwijk zijn niet te spreken over het optreden van diverse raadsleden.

Volgens Van der Meer zijn Remmert Keizer van GemeenteBelang Westland en Peter Duijsens van Westland Verstandig de reden dat een nog onbekende partij een bouwaanvraag heeft gedaan voor een 'Polenhotel' op het puntje van bedrijventerrein Honderdland in Maasdijk. Terwijl de gemeenteraad afgelopen dinsdag met een zogeheten reparatiebesluit juist dat probeerde te voorkomen. De LPF'er zegt dat juist zij woensdag alle details van het geheime besluit voor de camera stonden uit te leggen. Ook Zuyderwijk stelt dat de loslippigheid van sommige raadsleden wel eens de reden zou kunnen zijn voor het indienen van de aanvraag.

Maar Peter Duijsens gaat daar niet in mee: "Die man (Van der Meer red.) moet beter opletten. Het is zijn college dat er een puinhoop van maakt." Het besluit werd woensdag door het college in de lokale krant Groot Westland gepubliceerd. "Ja dan wordt het voor iedereen een kwestie van 1+1=2," aldus Duijsens. Remmert Keizer vindt het een flauwe opmerking van Van der Meer: "Ik heb alleen iets over het proces geroepen, niets over de inhoud. Dit zegt vooral iets over hem zelf. Laat hem maar met bewijzen komen."

Jenny Vermeer gaat een stap verder. Ze maakt zich ernstige zorgen over het lekken van de geheime informatie. Ze wil dat burgemeester Agnes van Ardenne een onderzoek instelt naar lekkende raadsleden om te onderzoeken of en welke juridische stappen genomen kunnen worden. Namen wil ze desgevraagd niet noemen: "Dat laat ik aan de burgemeester over." Sander Zuyderwijk (VVD) en Dave van der Meer (LPF) steunen een dergelijk onderzoek, zo is te lezen in een persverklaring.

Verder lijkt ook Benjamin Hofland van D66 niet zo goed te weten wat hij met de situatie aanmoet. "Spijtig om te zien dat uit de woordvoering van het college blijkt dat de gemeenteraad niet vertrouwd wordt. Nog spijtiger om te zien, dat er wellicht een kern van waarheid in zit," schrijft Hofland op Twitter.

De ChristenUnie-SGP laat weten 'erg teleurgesteld' te zijn in de gang van zaken. "Wij zouden graag zien dat Westland positief in het nieuws komt als een professioneel bestuurde gemeente met betrouwbare raadsleden. Ook de manier waarop door sommige raadsleden is omgegaan met de te vroege publicatie van het genomen besluit is ronduit teleurstellend," schrijft de partij in een verklaring.

Categorieen:
Maasdijk Westland Politiek