Archief

Hoekse Lords stoppen na 50 jaar en zoeken opvolging

Het is elk jaar tijdens de Hoekse Avondvierdaagse weer een bijzonder gezicht: de Lords van Hoek van Holland die als volwaardige Britse heren met bolhoed en vlinderstrik meelopen in de tocht. Dit jaar is het de vijftigste keer. Een mooi moment om te stoppen, vinden de heren. Daarom zijn ze op zoek naar opvolging, in de vorm van 'ladies'.

"Lords en ladies passen heel goed bij elkaar," zegt voorzitter van The Lords Peter Feldkamp. "Ik zie dan zo voor me dat ze in Ascot-stijl gekleed gaan, zoals bij een ouderwetse Engelse renbaan. Hoedjes op, mooie jurken aan, dan krijg je weer een heel mooi beeld. En welke vrouw wil zich niet een keer mooi aankleden?"

De Lords zijn vijftig jaar geleden begonnen, toen de Hoekse Vierdaagse vijf jaar bestond. "Het begon als geintje," vertelt lord Feldkamp. "Toen droegen de mannen nog geleende kleding, in allerlei verschillende maten, maar ze zijn zichzelf gaan ontwikkelen." Dat kwam vooral doordat één van de Lords op het vliegveld werkte. "Die verzamelde dan de week voor de Vierdaagse allemaal Engelse kranten, die hadden we dan allemaal onder de arm tijdens de tocht. Ook nog een paraplu erbij, en zo ontstond eigenlijk het beeld van de Engelse Lords."

Het vijftigjarig jubileum is een mooi moment om te stoppen voor de Lords volgens Feldkamp: "Twee Lords lopen al meer dan dertig jaar mee. Vijftig jaar dit doen is mooi, maar het betekent ook dat mensen zeggen: 'Ik heb het wel volbracht'. Dus zijn we op zoek naar opvolging in de vorm van Ladies." Dames die dat willen, kunnen zich opgeven via de Facebookpagina van de groep.