Archief
Google Streetview

Google Streetview

'Westland handhaaft terecht bij privégebruik tuinbouwkas'

Een echtpaar uit Poeldijk mag de kas achter hun woning aan de Casembrootlaan niet langer voor privédoeleinden gebruiken. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. De huidige functie van de kas is in strijd met de bestemming glastuinbouw.

Bij een controle in 2015 bleek de dat de kas vooral werd gebruikt voor opslag: er stonden twee vouwwagens, twee aanhangwagens en een trailer met boot. Daarnaast werd er kleinschalig groente geteeld voor eigen gebruik. Het college van B en W besloot vervolgens handhavend op te treden. De bewoners gingen meermaals in beroep.

De bewoners stelden onder meer dat de kas al sinds 1986 - ruim voordat zij er in januari 2015 gingen wonen - al privé werd gebruikt en dat dit volgens een oud bestemmingsplan van de voormalige gemeente Monster was toegestaan. Daardoor zou er een soort 'overgangsregeling' in werking zijn getreden toen er een nieuw bestemmingsplan werd vastgesteld. De Raad van State vindt echter onvoldoende bewezen dat de kas in die tijd al werd gebruikt voor privédoeleinden.

De zaak staat niet op zichzelf. In Westland zijn zo'n duizend dossiers die te maken hebben met strijdig gebruik van (tuinbouw)gronden. Eerder werd ook al een Italiaans dorp in een Naaldwijkse kas verboden.