Archief
Nelleke Arnout

Nelleke Arnout

Twintig te zwakke zwanen afgemaakt

Vogelklas Karel Schot in Rotterdam heeft tot nu toe twintig zwanen afgemaakt die waren besmeurd met olie. De dieren waren te zwak, meldt mediapartner RTV Rijnmond. Naar schatting zwemmen er nog zo'n zeshonderd vuile zwanen in de haven rond.

De dieren zijn in de Rotterdamse opvang gestabiliseerd. Ze worden in het noodhospitaal in Hoek van Holland gewassen en gaan er revalideren. Inmiddels hebben tal van vrijwilligers zich er gemeld om te helpen. Ze komen uit heel Europa, vertelt Annette de Bus van Vogelklas Karel Schot.

"Het zijn mensen die getraind zijn in het wassen en verzorgen van dit soort vogels. Je moet allereerst weten hoe je 'm moet hanteren, hoe je 'm rustig houd zodat ie gewassen kan worden. Je moet goed kijken welke middelen je gebruikt en in welke hoeveelheden. En ook de vogel steeds goed in de gaten houden."

In het noodhospitaal is plaats voor vijfhonderd vogels. Honderden vogels kwamen onder de olie te zitten, nadat een tanker van Odfjell op een steiger in de Derde Petroleumhaven was gebotst en er 220 ton ruwe olie weglekte.