Arthur van Dijk -Archief Van der Ende fotografie

Van Dijk wint 5 km in Ter Heijde

Het was vooral 'Den Haag' wat vrijdagavond de klok sloeg op de podia na de Omloop van Ter Heijde. Toch was er ook nog een winnaar uit het Westland: Monsternaar Arthur van Dijk. Hij liep een slimme wedstrijd op de 5 kilometer.

De Omloop van Ter Heijde voert de lopers niet alleen door de duinen, maar ook enkele kilometers over het strand. Van Dijk bereikte als eerste het strand en koos ervoor om schuin naar de zee te lopen en daar het harde zand langs de waterlijn op te zoeken.

In eerste instantie liep hij hierdoor niet meer op kop, want het was immers niet de kortste weg naar de finish. Andere deelnemers kozen er namelijk voor om dicht bij de duinen te blijven. Echter op het harde zand aangekomen kon het tempo van 4 minuten per kilometer weer omgezet worden naar een tempo van 3.15 per kilometer dicht langs de zee.

René van der Stap en Vincent Tas volgden van Dijk in zijn plan en behaalden op die manier ook het podium, als respectievelijk de nummers 2 en 3. Van Dijk won in 17.57, met Honselersdijker Van der Stap op een achterstand van 32 seconden.

Bij de vrouwen won Birgit van Son (Haag Atletiek) in 22.06. Zij was daarmee 8 seconden sneller van clubgenote Marina Voronina. Als derde finishte de Monsterse Cindy Barendse.

De wedstrijd over 10 kilometer werd gewonnen door Wynfrith Meijwes (Haag Atletiek) in 37.04. Tweede werd de winnaar van vorig jaar, Issak Berhane (Sparta Den Haag), die 21 seconden moest toegeven. Dominic Bersee (Olympus '70) werd derde. Hij was in 38.06 ruim een minuut sneller dan verleden jaar.

Bij de vrouwen won Hendrike Oosterhof (Hague Road Runners) in 43.50. Als vierde finishte Carla Ophorst uit Honselersdijk, die nog niet helemaal hersteld is van een onwillige knie.