Archief
Archief WOS Media

Archief WOS Media

Westland wil opnieuw reigernesten weghalen

De gemeente Westland gaat opnieuw toestemming vragen om na afloop van het broedseizoen de nesten van reigers weg te halen uit de bomen op de begraafplaats in Naaldwijk. Dat stelt wethouder Leen Snijders in zijn reactie op vragen van LPF Westland. Maar een definitieve oplossing voor het poepprobleem zit er niet in.

Door de nesten van de blauwe reiger op de begraafplaats ontstaat er overlast vanwege de uitwerpselen. Enkele jaren geleden heeft de gemeente ontheffing van de provincie verkregen om de lege nesten van de reigers (na het broedseizoen) weg te halen. Volgens de wethouder is de overlast daarna sterk verminderd. Dit jaar zijn er 5 tot 6 reigernesten aangetroffen waarin gebroed wordt. Deze nesten zijn beschermd door de Wet Natuurbescherming, de gemeente mag ze daarom nu niet weghalen.

De LPF had in de vragen verwezen naar Alphen aan de Rijn. Daar is er ook overlast van reigers op de begraafplaats en daar is met akoestische maatregelen de reigerpopulatie (deels) verplaatst. Is die methode wellicht ook in Naaldwijk haalbaar, wilde de fractie weten. "Nee", reageert de wethouder, "akoestische maatregelen zijn al eerder op de begraafplaats in Naaldwijk toegepast. Dit effect is tijdelijk. De reigers wennen eraan en blijven terugkomen om te nestelen", verklaart Snijders.

De LPF wilde verder weten of er een mogelijkheid is de huidige dennenbomen te vervangen door een ander type boom waar reigers zich liever niet in willen vestigen en tevens een plek in de omgeving te creëren waar de reigers wel een nest kunnen bouwen?

Het college is volgens Snijders geen voorstander van kap van de dennenbomen. Buiten dat de bomen kenmerkend zijn voor het oude gedeelte van de begraafplaats, komen reigers vaak terug naar hun broedplaats en kiezen dan een andere boom om hun nest in te maken. Kappen is daarmee geen oplossing, besluit hij.