Archief
Omroep West

Omroep West

Afvalverwerker Renewi neemt maatregelen na branden

Afvalverwerker Renewi in Wateringen investeert na drie branden in korte tijd in een nieuwe, sterkere sprinkler om bij branddetectie direct en langdurig te kunnen blussen. "Sowieso houden wij de hopen klein, dus binnen 24 uur zorgen we ervoor dat het afgevoerd wordt", vertelt locatiemanager van Renewi Marc Buijtene tegenover mediapartner Omroep West. "Daarna controleren wij warmte in de vuilnishopen met warmtecamera's."

"Onder bepaalde omstandigheden met vochtigheid en temperatuur kan er broei ontstaan", zegt John Kardol van de brandweer. "Op den duur neemt de temperatuur dan zo toe dat het uiteindelijk leidt tot brand." Eén van de problemen van nu zijn lithiumbatterijen. "Dat is momenteel echt een groot probleem. Iedereen weet dat telefoons spontaan kunnen ontbranden, dus je kan je voorstellen wat er dan gebeurt in zo'n afvalhoop. Binnen een minuut is het een grote brand."

Volgens manager van Renewi John de Wit kun je ook zelf helpen om branden te voorkomen. "Afval scheiden begint bij jezelf. Chemisch afval, batterijen... als je in een milieustraat komt, dan is het makkelijk om dat even samen met een busje lijm weg te gooien. Maar lever het apart in. Dat voorkomt bij ons veel problemen."

Categorieen:
Wateringen Algemeen