Archief

Zaak rond bedreiging Rodenburg gesloten na overlijden verdachte

De bedreiger van burgemeester Rodenburg van Midden-Delfland is onlangs overleden. Dat schrijft Rodenburg maandag in zijn weekboek. Door het overlijden komt de rechtszaak die tegen Jan van V. uit Maasland liep, verder te vervallen.

Rodenburg ontving na zijn herbenoeming als burgemeester twee anonieme dreigbrieven. De destijds 58-jarige man uit Maasland werd in juni 2016 opgepakt. Bij de brieven aan Rodenburg in maart en mei zaten twee bewerkte foto's. Op de één was Rodenburg afgebeeld met een haai op de achtergrond. Ook zou de man uit Maasland de weduwe van de gemeentesecretaris hebben gechanteerd en toenmalig wethouder Annemiek de Goede per brief hebben uitgescholden.

De Haagse rechtbank veroordeelde de man in april 2017 tot twee weken celstraf en een contactverbod met de slachtoffers. Van V. ging vervolgens in beroep en kreeg een celstraf van 3 dagen, meldplicht, een behandelverplichting en een contactverbod. Ook hier was de man het niet mee eens en stapte daarom naar de Hoge Raad. Die zaak moest nog voorkomen.

"Voor mij en andere slachtoffers betekent dit hoe dan ook dat de heel vervelende zaak nu in definitieve rust is gekomen", schrijft Rodenburg. "En daarmee zetten we een punt."