Archief
WOS Media

WOS Media

Geen volledige steun voor nieuwe wethouders Midden-Delfland

Een meerderheid van de gemeenteraad in Midden-Delfland heeft dinsdagavond akkoord gegeven voor de installatie van de drie nieuwe wethouders namens CDA, OGP en VVD. Geen van hen kreeg echter de volle steun van de voltallige raad.

Hans Horlings (CDA) kreeg met 12 stemmen voor en 5 tegen de meeste steun. Sonja Smit (OGP) kreeg 11 stemmen voor en 6 tegen. Wendy Renzen (VVD) kreeg 'slechts' 10 voorstemmen en 7 tegen. Dat betekent dat in elk geval één persoon vanuit de coalitie (samen 11 zetels) heeft tegengestemd.

PvdA-fractievoorzitter Ellen Snethlage gaf als enige een verklaring, over waarom zij tegenstemde. Zij uitte onder meer haar zorgen, over het feit dat de zorgportefeuille nu niet voldoende aandacht krijgt van één wethouder. Hans Horlings heeft die gekregen bovenop het takenpakket dat hij al had in het vorige college. Daarnaast gaf zij eerder al aan, dat Smit een weinig politieke portefeuille had en dat Renzen, zonder al te veel politieke ervaring, juist een zware portefeuille heeft gekregen.

Weinig concreet

In de discussie over het nieuwe coalitie-akkoord, dat is gesloten op hoofdlijnen, kregen de drie partijen onder meer het verwijt dat het te abstract was. Onder meer D66-fractieleider Roger Vieira had liever meer concrete punten gezien, onder meer op het gebied van klimaat. Fractievoorzitter Jakob Jongsma (OGP) gaf aan dat dit een bewuste keuze is geweest. "We hebben ervoor gekozen om niet dingen zo concreet te maken, dat we er straks te veel aan vastzitten."

Nieuwe raadsleden

Doordat Smit en Renzen vanuit de gemeenteraad zijn doorgeschoven naar de post van wethouder, werden dinsdagavond tevens twee nieuwe raadsleden geïnstalleerd. Namens OGP komt André Buitelaar uit Maasland in de raad. Zijn plaatsgenoot Jerry Moerman neemt de vrijgekomen raadszetel in bij de VVD.