Archief
WOS Media

WOS Media

Uitbreidingsplan Naaldwijkse Joannesschool onder tijdsdruk

Als de gemeenteraad van Westland op 12 juni besluit om de Naaldwijkse Joannesschool met twee lokalen uit te breiden, dienen deze nog in de aankomende zomervakantie te worden gebouwd. Anders is er onvoldoende plek voor alle nieuwe leerlingen die bij de school aan het Wollegras staan ingeschreven.

Onder meer doordat er nog geen bewonersavond was gehouden, kon een kredietvoorstel niet eerder bij de Westlandse gemeenteraad worden ingediend. Een blik op de kalender leert, dat het hoe dan ook een race tegen de klok wordt. Het college van B en W stelt, dat spoed is geboden, omdat er nog aannemers moeten worden geselecteerd en materialen worden besteld.

Enkele wijkbewoners hadden er bezwaar tegen, dat er mogelijk een circulatieplan voor het autoverkeer zou komen, waardoor de rood-witte belemmeringspaaltjes uit de Boterbloem zouden worden verwijderd. De gemeente heeft nu een andere oplossing voor het breng- en haalverkeer bedacht, waardoor de paaltjes kunnen blijven staan. Dit is schriftelijk aan de bezwaarmakers bevestigd.

Geen alternatieve locatie

"Bij ieder project moet rekening worden gehouden met de mogelijkheid dat, ondanks de inspanningen van zowel schoolbesturen als gemeente, de planning niet wordt gehaald. Dit kan tot gevolg hebben dat een school tijdelijk (veel) te krap gehuisvest is. In sommige kernen is de mogelijkheid om van een ander gebouw gebruik te maken. In Naaldwijk is dit lastig. Er is dus eigenlijk geen alternatieve locatie", schrijft het college.

Een eventuele school in de wijk Hoogeland is geen kortetermijnoplossing, maar zou pas over een aantal jaren een mogelijk alternatief kunnen zijn. In het onderzoek naar een school in Hoogeland zullen dan overigens ook eventuele alternatieve gebruiksmogelijkheden voor deze uitbreiding van de Joannesschool, zoals kinderopvang, worden meegewogen.

Het gevraagde krediet, ter grootte van ruim 611.000 euro, staat op de agenda van de raadscommissie Maatschappelijke Ondersteuning van 28 mei. Vervolgens zou er in de gemeenteraadsvergadering van 12 juni een klap op gegeven moeten worden. De raad heeft eigenlijk geen keus, zo blijkt uit het voorstel van B en W. "Indien uw raad zou besluiten om geen krediet beschikbaar te stellen, dan hebben de betreffende leerlingen na de zomervakantie geen plek op school", staat er letterlijk.