Archief
COASTAR

COASTAR

Onderzoek naar opslag van zoet water in de grond

Kun je regenwater ondergronds opslaan om het later weer te gebruiken? Dat zoeken diverse partijen uit door middel van onderzoeksproject COASTAR. Waterschappen, drinkwaterbedrijven, kennisinstituten, Arcadis, Provincie Zuid-Holland en de glastuinbouw hebben zich voor drie jaar vastgelegd aan het verder ontwikkelen van het project.

COASTAR staat voor Coastal Aquifer Storage and Recovery en het project richt zich op het (kust)gebied tussen Rotterdam, Den Haag en Westland. Het idee is om zoet water ondergronds te op te slaan. Op die manier kunnen kustgebieden worden voorzien van voldoende zoet water voor gietwater, industrie- en drinkwater, nu en in de toekomst.

Naast het opslaan van zoet water, is het ook de bedoeling van het project om brak grondwater te winnen, wat kan leiden tot minder verzilting en een mogelijke extra bron is voor de bereiding van drinkwater en gietwater. COASTAR houdt als het ware 'zout op afstand en zoet op voorraad' en is ook toepasbaar in andere deltagebieden ter wereld.



Het streven is om in 2021 onderbouwde beslissingen te kunnen nemen over de mogelijk toekomstige realisatie van deelprojecten.

Categorieen:
Westland Algemeen