Archief
Stokken in bomen om nestelen reigers tegen te gaan -Archief WOS Media

Stokken in bomen om nestelen reigers tegen te gaan -Archief WOS Media

LPF: Reigers blijven problemen geven op Naaldwijkse begraafplaats

Er zijn vanuit de Westlandse gemeenteraad opnieuw vragen gesteld over de problemen met een groep reigers op de algemene begraafplaats aan de Geestweg in Naaldwijk.

In navolging van GemeenteBelang Westland (2014) en Westland Verstandig (2017) is het nu de fractie van LPF Westland die aandacht van het college van B en W vraagt voor het probleem van de poep van de reigers op grafzerken. "Wij zijn benaderd door nabestaanden omtrent het onderhoud van deze begraafplaats", motiveert de LPF.

De nesten zitten in een aantal dennenbomen op het oude gedeelte van de begraafplaats. In 2014 zaten er al stokken in de boomtoppen om te voorkomen dat de reigers zich daar konden nestelen en ook op andere manieren werd gepoogd de dieren daar weg te houden. "Maar reigers laten zich niet wegjagen; ze zitten hier al 25 jaar", zei de beheerder destijds.

Het personeel van de begraafplaats probeert de graven schoon te houden, maar dit is volgens de LPF onbegonnen werk. De fractie oppert het college enkele mogelijke oplossingen. "In Alphen aan de Rijn is de overlast van reigers op de begraafplaats ook een probleem en daar is met akoestische maatregelen de reigerpopulatie (deels) verplaatst." Verder wordt gevraagd of er de mogelijkheid bestaat om de huidige dennenbomen te vervangen door een ander type boom waarin reigers zich liever niet willen vestigen en tevens een plek in de omgeving te creëren waar de reigers wél een nest kunnen bouwen.

Wij maakten eerder onderstaande reportage over de reigerpoep.