Archief
Dennis van Schie

Dennis van Schie

Bijzonder kijkje in nieuw onderkomen Rijk Zwaan

Met 700 medewerkers in het gebouw aan de Burgemeester Crezeelaan in De Lier is het een van de grootste werkgevers in onze regio: groenteveredelaar Rijk Zwaan. Binnen een paar dagen is ook het nieuwe onderzoekscentrum iets verderop volledig operationeel. Wij mochten exclusief binnen kijken.

Het Seed Quality Center aan de Zijtwende in De Lier is het nieuwe paradepaardje van Rijk Zwaan. De blikvanger is van buiten met hout omlijst en binnen is duurzaamheid troef. Er hangt overal led-verlichting die alleen brandt als iemand voorbij loopt."Wij focussen op de ontwikkeling van nieuwe groenterassen", zegt David Epema. Hij is afdelingsmanager van het, zoals ze het zelf noemen, kiemlab. Op de nieuwe locatie zijn drie verschillende kwaliteitsafdelingen ondergebracht in één gebouw".

Behalve het kiemlab kent het meerdere verdiepingen tellende gebouw ook een afdeling zaadgezondheid. Die medewerkers controleren of binnenkomende zaden vrij zijn van ziektes. En verder de afdeling moleculaire biologie. "Die bepaalt op basis van DNA in het zaadje of de zaden aan de juiste kwaliteit voldoen".

Nederlands

Bij Rijk Zwaan is Nederlands de voertaal en het concern werkt hoofdzakelijk met vast personeel. "Omdat het werk zeer specialistisch is, zoals het beoordelen van planten, zijn wij gemiddeld een half jaar tot jaar bezig om mensen goed op te leiden".

In dit nieuwe gebouw komen zo'n 60 mensen te werken. Op dit moment worden de laatste puntjes op de i gezet, zodat de nieuwe locatie over een paar dagen volledig in bedrijf is.

Categorieen:
De Lier Economie