Archief
Hartstichting

Hartstichting

Initiatief voor BuurtAED in Maassluis

In de Westwijk/Burgemeesterswijk in Maassluis moet een zogenoemde BuurtAED komen. Dat vindt bewoner Marcel Muno, die de kans op overleving bij een hartstilstand in zijn omgeving groter wil maken. Een AED is een automatische externe defibrillator en kan levens redden bij mensen die een hartstilstand krijgen.

Dinsdag is het crowdfundingplatform BuurtAED gestart op initiatief van de Hartstichting en Philips. Buurtbewoners proberen hier geld in te zamelen zodat ook in hun omgeving een AED kan worden geplaatst. Muno zoekt in totaal 2.681 euro voor de AED in Maassluis, daarvan is een deel al bijgedragen door Philips.

Jaarlijks worden ruim 15.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Hartstilstanden vinden vaak plaats bij mensen thuis, in woonwijken. Reanimatie en de inzet van een AED binnen zes minuten vergroot de kans op overleving.

Om overal in Nederland op tijd te kunnen reanimeren zijn ongeveer 30.000 AED's nodig. Op dit moment zijn er ongeveer 12.000 AED's aangemeld bij het landelijke oproepsysteem HartslagNU, terwijl er naar schatting 100.000 AED's verspreid door Nederland hangen. Probleem hiervan is dat het onbekend is waar ze hangen en wie ze beheert. Bovendien hangen lang niet alle AED's op plekken die 24/7 bereikbaar zijn voor publiek.

Categorieen:
Maassluis Algemeen