Archief
Eric van Heuveln 1

Eric van Heuveln 1

'Politie-inzet op feestweek mag ten koste gaan van andere taken'

Ruim 6.100 mensen hebben de moeite genomen om de gemeentelijke enquête over feestweken in het Westland in te vullen. Jongeren (18-25 jaar) hebben van alle leeftijdsgroepen de vragenlijst het meest ingevuld. De uitkomsten zijn maandagavond gepresenteerd.

De stellingen in het onderzoek liepen sterk uiteen: over de eindtijd van evenementen tot het gebruik van alcohol door jongeren. 77% van de respondenten vindt dat de evenementen met name gericht moeten zijn op de Westlandse bevolking. 18% vindt van niet en 5% heeft geen mening.

Politie-inzet

Het komt voor dat politiemensen op zomerfeesten worden ingezet om de openbare orde en veiligheid te waarborgen. 57% van de respondenten heeft er geen moeite mee dat de politie op die momenten niet op andere taken kan worden ingezet. 30% van de mensen noemt die ontwikkeling onacceptabel.

Politiewoordvoerder Cor Spruijt noemt deze uitslag verrassend. "Wij besteden heel veel aandacht aan het voorkomen van woninginbraken. Politiecapaciteit is altijd schaars, dus wij proberen goede keuzes te maken. Onze prioriteit ligt ook elders in het Westland en het zou fijn zijn als onze Westlanders dat ook ervaren".

Over het aantal bezoekers van de zomerfeesten zijn de meningen erg verdeeld. 44% vindt het goed dat de feesten meer bezoekers trekken. 40% is daar niet blij mee. De feestweken kunnen volgens 84% van de respondenten in de huidige vorm blijven bestaan. 12% pleit voor een verandering.

62% van de invullers geeft aan dat er een evenemententerrein in de openbare ruimte moet worden aangewezen. 25% vindt van niet en 13% heeft geen mening. 60% vindt dat er tijdens evenementen strenger gecontroleerd moet worden op jongeren onder de 18 jaar en alcohol gebruik. 34% vindt van niet.

De gemeente Westland gaat de komende maanden aan de slag met de uitkomsten. Ook de suggesties die door bezoekers van de presentatie na afloop op gele briefstickers zijn gedaan, worden in het nieuwe beleid meegenomen. In april volgt een tweede bijeenkomst over 'hoe nu verder'. De verwachting is, dat de gemeenteraad in het najaar het evenementenbeleid voor 2019 kan vaststellen.

Bekijk hier de volledige uitslag van de enquête.

Categorieen:
Westland Cultuur