Archief
blazen in De Lier - foto Boudewijn Vermeer

blazen in De Lier - foto Boudewijn Vermeer

Verplicht blazen bij carnaval 'heel goed bevallen'

De proef van verplicht blazen bij de carnavalsfeesten in De Lier en Wateringen is goed bevallen. Dat laten de organiserende verenigingen Theebukkers (De Lier) en Jolige Druif (Wateringen) weten. Slechts enkele tieners hadden vooraf te veel op en zijn geweigerd.

De twee carnavalsverenigingen en de gemeente Westland wilden dit jaar korte metten maken met dronken tieners op de feesten. In het verleden zijn 18-minners zelfs naar het ziekenhuis afgevoerd, omdat ze niet meer normaal op hun benen konden staan. Dit jaar was van 'comazuipers' geen sprake.

Volgens voorzitter Hans Schelling van de Theebukkers zijn twee indrinkers aan de deur geweigerd. "Zij mochten buiten de sporthal met z'n tweeën polonaise lopen", laat hij weten. In De Lier zijn zaterdagavond minderjarigen gecontroleerd op indrinken, in Wateringen op vrijdagavond.

Ook bij het feest in Wateringen zijn enkele tieners de toegang tot het feest geweigerd. Voorzitter Sander Nieuwenhuizen van de Jolige Druif: "Je merkt dat de aankondiging vooraf heeft gewerkt. De EHBO-vrijwilligers op het feest hebben het dit jaar een stuk rustiger gehad".

Mishandeling

Schelling (de Theebukkers) noemt het incident van zaterdag 'ontzettend jammer'. Toen kregen twee handhavers van de gemeente Westland klappen. Dat gebeurde buiten op straat na afloop van het feest, waar de organisatie dus ook geen zicht op had.

De kans is groot dat de controle op drankgebruik volgend jaar een vervolg krijgt, maar dat is nog niet zeker. Binnenkort worden de twee feesten namelijk geëvalueerd. Nieuwenhuizen hoopt van wel. "Ik neem aan dat de gemeente Westland dit in de vergunningverlening meeneemt".