Archief
Archieffoto

Archieffoto

Schadebedrag jaarwisseling in Westland flink lager

De totale schade die tijdens de afgelopen jaarwisseling is aangebracht aan eigendommen van de gemeente Westland is met ruim 51.000 euro flink lager dan vorig jaar. Toen was er nog bijna 90.000 euro schade aan de buitenruimte. Volgens de gemeente is het bedrag van afgelopen jaarwisseling zelfs het laagste schadebedrag in dit decennium.

Een groot deel van de schade werd veroorzaakt in speeltuinen, het gaat dan om 21.500 euro. In 9 van de 368 speeltuinen werden vernielingen aangericht. Vorig jaar werden rond de jaarwisseling 33 speeltuinen beschadigd. Vooral een speeltuin in De Lier moest het dit jaar ontgelden. Daar veroorzaakte brand voor ruim 10.000 euro aan schade. Speeltuinen waren tijdens de afgelopen jaarwisseling overigens aangewezen als vuurwerkvrije zone.

Er wordt gezocht naar de daders van de ontstane schades, zodat de schade op hen kan worden verhaald. De gemeente roept inwoners op om melding bij de politie te doen als zij getuige zijn geweest van vernielingen.

Burgemeester Van Ardenne spreekt van een betrekkelijk rustige en beheersbare jaarwisseling: "Het lijkt erop dat het aanwijzen van speeltuinen en de gebieden rond verzorgings- en verpleeghuizen en kinderboerderijen als vuurwerkvrije zone een positief effect heeft gehad." Het instellen van vuurwerkvrije zones wordt voortaan elk jaar gedaan en Van Ardenne wil ook onderzoeken of er nog meer van deze zones kunnen worden ingesteld.

Spreken van een geslaagde jaarwisseling wil de burgemeester overigens niet. "Daarvoor zijn de inspanningen die de gemeente en de veiligheidspartners hebben moeten doen te veelomvattend en is de schade nog te groot." Zij gaat een brief sturen naar minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid om nogmaals aan te dringen op een landelijk en Europees verbod op (zwaar) knalvuurwerk.

Categorieen:
De Lier Westland Algemeen