Archief

's-Gravenzanders zien statiegeld op blikjes wel zitten

Steeds meer gemeenten in Nederland willen dat de landelijke overheid statiegeld invoert op kleine flesjes en blikjes. De voorstanders zijn verenigd in de zogenoemde Statiegeldalliantie. Een meerderheid van politieke partijen in Westland en Maassluis willen dat hun gemeente zich ook bij de alliantie aansluit.

Uit een mini-steekproef blijkt, dat 's-Gravenzanders wel bereid zijn om statiegeld voor blikjes en flesjes te betalen. Alle mensen die maandagochtend boodschappen deden bij de Albert Heijn aan de Oudelandstraat en wilden reageren, zijn positief. Het tegengaan van milieuvervuiling is de meest genoemde reden.

Met het heffen van statiegeld op kleine flesjes en blikjes neemt de hoeveelheid zwerfafval met 70 tot 90 procent af, becijferde onderzoeksbureau CE Delft eerder. De supermarkten en de levensmiddelenindustrie zien juist meer voordelen in vrijwillig afval inzamelen, meldt de NOS. Ze noemen het onderzoek onbetrouwbaar.

Dinsdagavond hakken de gemeenteraad van Westland en Maassluis de knoop door over aansluiting bij de Statiegeldalliantie.

In maart praat de Tweede Kamer over het heffen van statiegeld op kleine flesjes en blikjes.