Archief

Openbare toiletten in centrum Naaldwijk en 's-Gravenzande

Er komen nog voor de zomer van dit jaar openbare toiletten in het centrum van Naaldwijk en 's-Gravenzande. Met dit voorstel komt B en W tegemoet aan een in november door de gemeenteraad aangenomen motie. Ook komen er toiletten bij een fietsenstalling, die in het park op de locatie van het voormalige gemeentehuis van Naaldwijk moet komen.

De motie was eind vorig jaar het gevolg van een blog van de Naaldwijkse Carlijn Willemstijn. Die vertelde daarin over de problemen die mensen met en buik- en darmaandoening ondervinden als ze plotseling naar de wc moeten. Die zijn afhankelijk van welwillende winkeliers.

De bedoeling is dat er zelfreinigende toiletten komen die 24 uur per dag gebruikt kunnen worden. In 's-Gravenzande wordt gedacht aan een plek in de buurt van het Marktplein. "Mogelijk kan ook op termijn bij de ontwikkeling van het voormalige stadhuis een voorziening worden getroffen", aldus het college. In Naaldwijk wordt gedacht aan een plek in de buurt van het Havenplein. Maar ook het Raoul Wallenbergplein of het Van Tijnplein is een mogelijkheid.

Het plaatsen en onderhoud van de zelfreinigende toiletten kost de gemeente voor een periode van tien jaar circa 372.000 euro. De beheerdersruimte van de te realiseren fietsenstalling voorzien van twee openbare toiletten kost gedurende de proef met Biesieklette 18.000 euro. Voor de totale investering is geen dekking in de huidige begroting. Maar het college wil niet wachten, omdat anders de financiƫle bijdrage van de Metropoolregio aan de fietsenstalling in gevaar komt.

Het collegevoorstel staat op de agenda van de raadscommissie EFO op 7 februari.