Archief
Signbiblio

Signbiblio

Fracties willen dat horeca en winkels toilet beschikbaar stellen

GemeenteBelang Westland wil dat er meer begrip komt bij winkels en horeca in Westland voor mensen met darm- en of blaasproblemen. Ze hopen dat ze hun toilet beschikbaar stellen voor deze mensen, wanneer ze nodig van de wc gebruik moeten maken.

De partij gaat samen met LPF, GroenLinks, Westland Verstandig en CDA een motie indienen waarin het college wordt verzocht om aandacht en begrip te creƫren voor mensen met buik- en of blaas-problemen. Ook willen de partijen dat er een gezamenlijk onderzoek wordt gedaan naar hoe deze mensen zo goed mogelijk geholpen kunnen worden.

Aanleiding voor de motie is een goed gelezen berichtje op het blog van de Westlandse Carlijn Willemstijn. Daarin beschrijft ze dat zij als stomapatiƫnt geen gebruik kon maken van een toilet in een winkel. De fracties vragen zich af hoe het kan dat er voor een aanzienlijke groep mensen geen toilet beschikbaar is op het moment dat zij dit nodig heeft.App en stickers


De fracties wil dat partijen als MKB Westland en Horeca Westland zich aanmelden op de HogeNood app, zodat inwoners met een medische registratie weten waar ze gebruik kunnen maken van een toilet. En er zouden stickers moeten komen, zodat bedrijven en horeca kunnen laten zien dat hun toilet toegankelijk is voor deze mensen.

Maar de partijen wil niet alleen dat de gemeente Westland actie onderneemt. De partijen vragen de afdeling griffie om de motie ook naar alle andere gemeenteraden in Nederland door te sturen, zodat er ook daar wordt nagedacht over de noden mensen met blaas- en of darmproblemen.

De fracties hopen verder dat er ook snel openbare toiletten komen op de pleinen in Westland, een wens die door LPF Westland al meermalen is geuit. Het college heeft eerder ook al toegezegd, na een LPF-motie in 2016, daar werk van te maken. Maar vooralsnog zijn er op de Westlandse pleinen nog geen openbare wc's geplaatst.