Archief
De gecrashte vluchtauto - foto Jeroen Kuipers 1

De gecrashte vluchtauto - foto Jeroen Kuipers 1

Nieuwe arrestaties na bizarre klopjacht in Westland

De politie heeft zondagochtend twee nieuwe aanhoudingen verricht na een grootse klopjacht dit weekend in Westland. Zaterdagavond laat werden al twee mannen opgepakt. De vier verdachten zijn aangehouden na een inbraak in Monster.

Zaterdagavond 21.45 werd een inbraak gemeld in tuincentrum Flower Art aan de Madeweg in Monster. Meerdere melders gaven het signalement van de vier daders door en het kenteken van de auto waarin zij vluchtten. Toegesnelde agenten zagen op de Nieuweweg richting Naaldwijk de bewuste auto rijden en startten de achtervolging.

Op hoge snelheid ging de auto over de Bosweg naar de Grote Woerdlaan. Bij die rotonde ging het mis; de bestuurder verloor de macht over het stuur en belandde tegen een boom. De inzittenden kozen het hazenpad.

Klopjacht

Inmiddels waren veel agenten in Naaldwijk gearriveerd en begon een grote klopjacht. Ook de politiehelikopter is hiervoor ruim een uur ingezet. Agenten hadden nog gezien dat de verdachten door een sloot vluchtten, dus hun kleding was nat.

Intussen cirkelde de politiehelikopter boven het dorp. Die bemanning had gezien dat twee van de verdachten zich onder een bruggetje aan de Dortlaan schuil hielden. Zij gaven dat door aan agenten op de grond, waarna de twee werden aangehouden. Een van de mannen is nog gebeten door de politiehond.

Apart was het feit, dat een van de aangehouden verdachten droge kleding droeg, terwijl ze door een sloot waren gevlucht. Uit buurtonderzoek kwam naar voren, dat in een schuurtje in het Woerdblok natte kleding lag en droge kleding was gestolen. Waarschijnlijk had de verdachte met droge kleding dit dus op zijn geweten. De mannen, 25 en 30 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats, zitten vast.

Nieuwe aanhoudingen

Gedurende het onderzoek kwam het mogelijke verblijfadres van de overige twee verdachten naar voren. Zij zijn zondagochtend in een huis in Den Haag aangehouden. Het gaat om een man en een vrouw van 29 en 36, ook weer zonder vaste woon- of verblijfplaats. Ook zij zitten nog vast.

Flower Art

De klopjacht begon dus na meldingen van een inbraak bij Flower Art in Monster. Dat tuincentrum heeft vaker bezoek gehad van het inbrekersgilde. Twee jaar geleden ontstond voor tienduizenden euro's schade na een brutale vuurwerkdiefstal bij het bedrijf.

Bakken met planten werden toen gebruikt als 'bijzettafel' voor alle gestolen waar. De grootste schadepost bleek de diefstal van vuurwerk. Er waren zeven pallets met consumentenvuurwerk gejat uit de opslagbunker.

De inbrekers waren twee jaar geleden zo op hun gemak tijdens de roof, dat zij ruimschoots gebruik hadden gemaakt van het toilet. Eigenaar Paddy Knijnenburg moest het toilet schoonmaken met een brandslang, vanwege de rotzooi die daar achterbleef.

De baas van het tuincentrum spreekt alle lof uit voor de gepleegde politie-inzet dit weekend.