Archief

Voorlopig geen nieuwe NAM-locatie in Maasland

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft het plan om langs de A20 in Maasland een nieuwe gaswinningslocatie aan te leggen voor onbepaalde tijd uitgesteld. Als reden geeft de NAM de blijvend lage gasprijs op.

"Het gaat hier om een heel klein gasveld, en omdat we zowel een locatie als een pijpleiding moeten aanleggen en de gasprijs nog steeds erg laag is, is het project momenteel economisch niet haalbaar. De kans blijft aanwezig dat het project in de toekomst weer opgepakt wordt", aldus Eilard Hoogerduijn Strating, projectmanager van NAM.

Vooruitlopend op de boring hadden de gemeente Midden-Delfland en het Hoogheemraadschap Delfland Royal Haskoning al opdracht gegeven een bodemdalingsonderzoek te doen. Daaruit is gebleken dat de bodem over een periode van 10 tot 15 jaar tussen 0 en 6 centimeter zou kunnen dalen. Dat komt dan bovenop de natuurlijke bodemdaling in Midden-Delfland van 1 centimeter per jaar.

Alle betrokken partijen zijn het eens geworden over de methodiek die toegepast kan worden om de mogelijke gevolgen van gaswinning op het waterpeil in kaart te brengen en hoe daarmee om kan worden gegaan. "Het heeft gezorgd voor wederzijds begrip. De uitkomst van het onderzoek is dan ook niet de reden voor het staken van het project", zegt Hoogerduijn Strating.