Archief
Archief WOS Media

Archief WOS Media

Celstraffen geëist tegen jeugdbende na berovingen homoseksuelen

Het Openbaar Ministerie heeft deze week bij de Haagse rechtbank tweeënhalf jaar cel geëist tegen Naaldwijker Nivetshun A. (19) voor het beroven van homoseksuele mannen november vorig jaar in het centrum van Naaldwijk. Dat meldt mediapartner Omroep West. Een andere, minderjarige Naaldwijker (17) hoorde twee jaar jeugddetentie eisen, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Ook viel de eis tot 18 maanden jeugddetentie tegen nog vier andere leden van de jeugdbende, waaronder een jongen uit Honselersdijk, die achter gesloten deuren terecht staan omdat de meeste verdachten minderjarig zijn. Een aanzienlijk deel van de straf zou voorwaardelijk opgelegd moeten worden, zo vindt het OM.

'Ontluisterend', zo noemt het OM de praktijken van de daders die contact legden met de slachtoffers via homo-datingsites als Bull Chat. De slachtoffers werden naar Naaldwijk gelokt, waar een van de daders hen opwachtte terwijl anderen zich verdekt opstelden. Sommige daders droegen maskers. Op 10 november werd een slachtoffer bedreigd met een pistool: "Ik ga je schieten, geef me geld!" Hij werd tot tweemaal toe in zijn gezicht gestompt. Zijn mobieltje werd uit z'n handen getrokken. Verder schopten de daders tegen de auto en hingen ze aan de portieren.

Overmacht

Tweeënhalve week later, op 28 november, werd een slachtoffer ook met een vuurwapen bedreigd. Hij werd buiten zijn auto gefouilleerd door een overmacht aan schreeuwende daders. Een andere dader ging er intussen met de auto van het slachtoffer vandoor. De ten laste gelegde reeks berovingen begon op 2 november, toen op soortgelijke manier werd toegeslagen. Maar het Openbaar Ministerie denkt dat het niet bij de drie op de dagvaardingen genoemde gevallen is gebleven: "Uit het dossier komt naar voren dat men hier op grotere schaal mee bezig was."



Op 7 december werd de bende opgerold. Een 70 man tellende politiemacht viel 's nachts her en der binnen in het Westland. Ook werd toen een 'vuurwapengevaarlijke' man van 22 jaar opgepakt. Maar tegen hem bleek onvoldoende bewijs te zijn, hij werd weer vrijgelaten.

Nog maar 16 jaar

Tot nu toe is de hoogste straf geëist tegen de enige verdachte die volgens het meerderjarigenstrafrecht wordt berecht. Het gaat om een 19-jarige Naaldwijker tegen wie ook nog een zedenzaak zou lopen. Hij heeft volgens het OM een 'nadrukkelijke rol' gespeeld bij de berovingen. Een van de andere verdachten was nog maar 15 toen de berovingen plaatsvonden. Het OM ziet de jongerengroep als een heuse criminele organisatie. De uitspraak van de rechtbank wordt binnen enkele weken verwacht.