Archief
Fred van der Ende

Fred van der Ende

'Allemaal tegenstrijdige berichten over Leuningjes'

Er wordt door de gemeente Westland een spoed-enquête gehouden onder de verenigingen in Poeldijk die gebruik maakten van de grote zaal van De Leuningjes. Er komen de laatste tijd zo veel tegenstrijdige berichten uit het dorp, dat de gemeenteraad in verwarring is gebracht. Toch is het de bedoeling dat de raad binnen twee weken een beslissing neemt over een budget voor het gebruiksklaar maken van de grote zaal.

Uit de enquête moet onder meer naar voren komen, of de vaste gebruikers - na een provisorische opknapbeurt - daadwerkelijk weer naar de grote zaal terug willen, of dat zij net zo lief blijven zitten waar ze nu zitten, nadat de grote zaal anderhalf jaar geleden wegens asbestbesmetting werd dichtgetimmerd.

De gemeente verkeerde nog immer in de veronderstelling dat gebruikers als muziekvereniging Pius X en zangkoor Deo Sacrum graag terug willen naar De Leuningjes. VVD-fractievoorzitter Varekamp liet woensdagavond weten, dat hij van enkele verenigingen had begrepen dat zij niet zo nodig meer terug hoefden te keren. Raadslid Ben van der Stee (LPF) vond, dat Varekamp man en paard moest noemen; waarop de VVD-voorman met Pius X en Deo Sacrum op de proppen kwam.

Vertrouwen kwijt

Wat woensdagavond wel duidelijk werd, is dat wethouder Ouwendijk het vertrouwen in het bestuur van De Leuningjes kwijt is. Hij gaf enkele voorbeelden van afspraken die volgens hem niet zijn zijn nagekomen. "Ik heb vanaf 2014 geprobeerd het bestuur uit de wind te houden", zei Ouwendijk. En hij verdedigde die opstelling als volgt: "Wij vinden, dat als mensen zich inzetten voor een maatschappelijk doel, dan verdienen zij de steun van het college, van de gemeenteraad en van de gemeenschap. Maar het vertrouwen in het bestuur is heel erg geslonken. En dan druk ik mij nog heel voorzichtig uit".

Ruim 240.000 euro

De gemeenteraad staat voor de beslissing om, behalve de kosten van de huidige asbestsanering van de grote zaal, een bedrag van ruim 240.000 euro uit te trekken voor een eenvoudige inrichting ervan. In het desbetreffende voorstel aan de gemeenteraad, roepen B en W de vraag op, voor wie de grote zaal tijdelijk in gebruik moet worden genomen. Is dat nog wel doelmatig?, aldus het college, dat de gemeenteraad heeft verzocht dit punt nadrukkelijk te bespreken in de raadsvergadering.



Dit voorstel lokte in de afgelopen week twee reacties uit Poeldijk uit. De initiatiefgroep Hart van Poeldijk liet afgelopen vrijdag per mail weten: "Wij zijn bang dat er slechts sporadisch gebruik zal worden gemaakt van deze toch wat provisorisch ingerichte zalen". Het bestuur van De Leuningjes stelde maandag, dat het college een vertekend beeld geeft omtrent de directe behoefte aan de grote zaal. Ook de drie initiatiefnemers van Hart van Poeldijk krijgen er van langs. "Zij geven een onjuiste voorstelling van zaken", aldus het bestuur van het zalencentrum.

Mail sturen naar gebruikers

In de commissievergadering van de gemeenteraad vielen de raadsleden woensdagavond van de ene verbazing in de andere. Om een eind te maken aan de verwarring, stelde fractievoorzitter Keizer van GemeenteBelang Westland voor om een mail te sturen naar alle gebruikers, met de vraag wat ze nu feitelijk willen. Wethouder Ouwendijk zal de reacties tijdig voor de komende raadsvergadering doorsturen.

Categorieen:
Poeldijk Westland Politiek