Archief

Maassluis voldoet ruim aan taakstelling statushouders

De gemeente Maassluis voldeed al in oktober van dit jaar aan de taakstelling voor de opvang van statushouders binnen haar gemeentegrenzen. Er moesten dit jaar 82 statushouders worden gehuisvest plus 9 statushouders van vorig jaar. Daarnaast hebben 40 extra vluchtelingen een plekje gekregen in de stad.

Sinds februari werden de eerste statushouders in Maassluis via het gemeentelijk versnellingsarrangement gehuisvest. Alle kinderen gaan inmiddels naar school en volwassenen volgen allemaal een inburgeringscursus. De begeleiding ervan verloopt via Vluchtelingenwerk.Ook Stroomopwaarts is intensief met de groep bezig. Zo worden statushouders geholpen met het vinden van vrijwilligerswerk of wordt gekeken of ze in aanmerkingen komen voor leerwerktrajecten. Met de Voedselbank is een goede samenwerking op het gebied van de inrichting van de woningen en de woonbegeleiding, zo stelt de gemeente in een raadsinformatiebrief.Woningen

De doorstroming naar reguliere woningen verloopt voorspoedig door de goede samenwerking met woningcorporatie Maasdelta en de Stichting onder een dak (STOED). Tot en met eind november zijn door Maasdelta 284 woningen verhuurd. Van dit aantal werden er 42 verhuurd aan statushouders, dat is bijna 15 procent.

De vluchtelingen komen voornamelijk uit Syriƫ, maar ook een aantal uit Eritrea, Irak, Jordaniƫ, Nigeria en eentje uit Soedan. Voor de eerste helft van 2017 is de landelijke taakstelling 13.000 statushouders. Maassluis moet er 25 opvangen. De gemeente verwacht al in de eerste maanden van dit jaar aan die taakstelling te kunnen voldoen.

Categorieen:
MaassluisPolitiek