WOS
Archief

Fred van der Ende

'Blussen met water? Dan is de keuken weg!'

Oliebollen bakken met de jaarwisseling is hartstikke gezellig, maar één vonk in de pan kan al een grote brand veroorzaken. De brandweer in Naaldwijk liet woensdag zien wat je dan moet doen. Het allerbelangrijkste: nooit blussen met water!

"Dan krijg je de vlam 1.700 keer terug", legt Caroline van Velden uit. Zij werkt bij de Veiligheidsregio Haaglanden waar onder meer de brandweerkazernes onder vallen. Het beste is om een deksel van je af op de pan te schuiven en het gas en de afzuigkap uit te zetten. "Ook daar kan een vlam in schieten".

De open dag op de brandweerkazerne werd vooral door papa's, mama's en kinderen bezocht. In de hal stond een groot springkussen en buiten werden verse oliebollen gebakken. Uiteraard met een blusdeken in de aanslag, mocht de vlam in de pan schieten...

Westlandse brandweermannen zien overigens de jaarwisseling met vertrouwen tegemoet. Alle kazernes zijn vanaf 20.00 uur op Oudejaarsavond permanent bezet, zodat de vrijwilligers meteen kunnen uitrukken. "Die maatregel loopt tot 04.00 uur. Tenzij het dan nog druk is, dan gaan we gewoon door", zegt Cees Knoester, bevelvoerder van post Naaldwijk.