WOS
Archief

Gemeente moet weer aan de slag met bouwvergunning Dijkstraat

De gemeente Westland moet binnen acht weken een oplossing vinden voor de bouwvergunning van een pand aan de Dijkstraat in Honselersdijk. Dat blijkt uit een uitspraak die de Raad van State woensdag heeft gedaan. Het gaat om een zaak die ruim zes jaar speelt en al twee keer eerder bij de Raad van State is geweest.

Het pand Dijkstraat 92-94 betreft een apotheek annex dokterspraktijk in het voormalige Rabobankgebouw. In mei 2011 werden door de Raad van State de bezwaren van het ernaast wonende echtpaar erkend. Het vreesde dat door de nieuwe hoogte van het gebouw hun achtertuin grotendeels in de schaduw zou komen te liggen.Schuin aflopend dak


De gemeente gaf vervolgens een nieuwe bouwvergunning af, waarin het schuin aflopende dak een helling mocht hebben van 70 procent in plaats van de eerder toegestane 75 procent. Op grond van andere rechtszaken was de gemeente ervan overtuigd, dat de vergunning nu binnen het bestemmingsplan zou vallen.

De Raad van State moest evenwel in 2014 opnieuw een oordeel vellen. Volgens deze bestuursrechter heeft de rechtbank in juni 2013 terecht overwogen, dat de wijziging van het bouwplan ten opzichte van het aanvankelijke bouwplan dusdanig gering is, dat er geen aanleiding bestaat om terug te komen op het oordeel uit mei 2011.

Bestemmingsplan

Vervolgens kwam een nieuw vergunningsbesluit in januari 2015. Volgens het college van B en W was dat niet in strijd met het bestemmingsplan 'Kern Honselersdijk'. De rechtbank Den Haag stelde in augustus de buren echter opnieuw in het gelijk. Daarop ging de eigenaar van de apotheek tegen die uitspraak in beroep bij de Raad van State. Maar die stelde zich woensdag vierkant achter de uitspraak van de rechtbank op en daarom moet de gemeente nu opnieuw met de vergunning aan de slag.