WOS
Archief

89 jaar oude Westlander maakt nog steeds producten met zijn handen

Hij is 89 jaar oud en maakt nog dagelijks mooie producten met zijn handen. Henk Rolff uit Westland maakt houten spullen die hij ook nog eens verkoopt voor het goede doel. Maar zijn vakkennis sterft uit.

Meubelmaker, smid of schoenmaker, het zijn allemaal ambachtelijke beroepen die de jongeren tegenwoordig niet meer zo lijken te interesseren. Zonde vindt Rolff, het zijn volgens hem juist hele belangrijke beroepen.

Rolff werkt elke dinsdag met een groep dementerende ouderen bij ontmoetingscentrum Pieter van Foreest in Naaldwijk. Dit keer maken ze houten kerstbomen. Er wordt hard gezaagd, geschuurd en geverfd door Henk en zijn team. Toch begon de 89-jarige zijn loopbaan met een andere ambacht.

Rolff heeft 58 jaar lang als smid gewerkt. Hij kwam als leerling het bedrijf binnen en leerde het vak van de oudere werknemers. Binnen tien jaar stond Rolff aan het hoofd van het bedrijf die voornamelijk producten maakte voor de tuinbouw.

Het is volgens hem heel belangrijk om de kennis en vakmanschap die de ouderen hebben door te geven aan de jongeren. "Er gaat nu zoveel kennis en ambacht verloren en dat is zo zonde", zegt hij.