Archief

In het OchtendMazine: Kraakpand ontruimd en mogelijk minder melkkoeien

Na een paar koude nachten was het vanmorgen niet nodig de autoruiten te krabben. Maar er gebeurde wel van alles in de regio. Er werd een kraakpand ontruimd, de Westlanddag bij het Varend Corso wordt misschien verplaatst en boeren mogen in de toekomst mogelijk minder koeien houden.

Kraakpand in Monster ontruimd


De politie heeft donderdagmorgen een kraakpand in Monster ontruimd. Aan de Oorberlaan had een groep krakers een leegstaand pand bij Parnassia gekraakt. Eerder al besloot de rechter tot ontruiming van het gebouw aan de Oorberlaan. Drie krakers hebben het gebouw verlaten. Zij gingen er met eigen vervoer vandoor. In het gebouw staan een paar hennepplanten, die zijn door de politie weggehaald. Woningcorporatie Vestia wil het gebouw 'Waterlelie' verkopen aan een ontwikkelaar, maar dat kan alleen als het gebouw leeg is. De ontruiming is gemoedelijk verlopen.

Hoe staat het met het verkeer in de regio?

De afgelopen jaren is veel geĆÆnvesteerd in het wegennet in de regio. Nu de werkzaamheden voor het grootste deel klaar zijn, onderzoeken we deze week hoe de bereikbaarheid ervaren wordt. De afgelopen dagen sprak Diana de Bruijn onder andere met een klaar-over en een transportplanner. Vandaag praat ze met wethouder Bram Meijer. Hij heeft veel plannen.

Wordt de 'Westlanddag' bij het Varend Corso verplaatst van zaterdag naar zondag?

Volgend jaar zal het Varend Corso ook Den Haag en Scheveningen aandoen. Het gerucht gaat dat de 'Westlanddag' hierdoor wordt verplaatst naar de zondag. Peter Duijsens van de politieke partij Westland Verstandig zegt hierover veel vragen te hebben gehad. Hij vindt dat het college van B&W actie moet nemen om te voorkomen dat de Westlanddag wordt verplaatst. Het college zegt echter geen invloed te willen hebben op de organisatie van het Corso. De organisatie van het Corso zegt dat niet zij, maar juist de vragen van Westland Verstandig voor onrust hebben gezorgd. We praten met Peter Duijsens.

Midden-Delfland vereniging houdt bijeenkomst over toekomst melkveehouders

Melkveehouders in Midden-Delfland zijn niet blij met het plan van de regering om het aantal koeien te verminderen. Ook een deel van de Tweede Kamer is niet voor het plan, daarom heeft een aantal partijen een alternatief plan ingediend. In dat plan kunnen boeren met veel land al hun koeien houden. De Midden-Delfland Vereniging organiseert donderdagmiddag een bijeenkomst om over de plannen te discussiƫren. Heleen Paalvast praat ons bij.

Overheid wil minder melkkoeien

Het leven van een melkveehouder is aan veranderingen onderhevig. Dat wordt goed duidelijk in de tentoonstelling over koeien in het Art Center in Delft. Je ziet foto's van 70 jaar geleden en foto's van nu. Het aantal koeien is in die periode flink toegenomen. Van gemiddeld 30 koeien zeventig jaar geleden tot bijna 100 koeien vandaag de dag. Maar daar komt mogelijk verandering in, want de landelijke overheid wil het aantal koeien drastisch terugdringen. Te veel koeien zorgen voor te veel uitstoot van fosfaat. Het aantal koeien, op dit moment zo 1,3 miljoen in Nederland, zou met 12 procent moeten krimpen. Omgerekend 160.000 koeien minder. Die afspraak geldt voor de gehele sector, dus ook voor de veelal middelgrote melkveehouderijen in Midden-Delfland. Wethouder Govert van Oord is bezorgd. Hij heeft een brief gestuurd naar de Tweede Kamer.

Kinderopvang Djoy wint Cittaslow OndernemersAward Midden-Delfland

Kinderopvang Djoy heeft vorige week de Cittaslow OndernemersAward Midden-Delfland gewonnen. Gemma van Winden-Tetteroo van de Schakel in Midden-Delfland blikt terug.

Regionieuws

Ook vanmorgen hielden we je weer op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio. Dennis van Schie praat ons bij.

Morgenochtend is er weer een nieuw OchtendMagazine.