Archief
WOS Media

WOS Media

150-jarig bestaan Nieuwe Waterweg groots gevierd

Rijkswaterstaat staat later deze maand uitgebreid stil bij het 150-jarig bestaan van de Nieuwe Waterweg. Maandag 31 oktober zijn er volop activiteiten bij de Maeslantkering en Fort 1881 in Hoek van Holland. Tussen deze twee locaties zullen oude en nieuwe schepen varen.

Op 31 oktober is het 150 jaar geleden dat de eerste schop de grond in ging voor de aanleg van het kanaal. Dat gebeurde door de toenmalige kroonprins. De Nieuwe Waterweg wordt gezien als de belangrijkste vaarweg tussen de Rotterdamse haven en de Noordzee.

In het Keringhuis bij de stormvloedkering is een tentoonstelling over de Nieuwe Waterweg te zien. Die wordt geopend door Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam. Jan Hendrik-Donkers, directeur-generaal van Rijkswaterstaat, zal er een kruiwagenrace voor schoolkinderen openen.

Deze viering valt samen met de definitieve vergunning voor het verdiepen van de Nieuwe Waterweg met anderhalve meter. Dat verdiepen gebeurt volgend jaar, maar op 31 oktober is alvast de starthandeling.

Tijdens de expositie is ook een koninklijke kruiwagen te zien, onderdeel van het koninklijk archief. Op maandag 31 oktober staat de kruiwagen bij het Keringhuis en op dinsdag bij Fort 1881.