Archief

Waterkwaliteit nog ver onder de maat

De waterkwaliteit in onze regio is nog altijd ver onder de maat. Dat is te lezen in de Waterkwaliteitsrapportage 2015 van het Hoogheemraadschap van Delfland. De slechte waterkwaliteit wordt vooral veroorzaakt door de aanwezigheid van stikstof, fosfaat en bestrijdingsmiddelen in het water.

De hoogste overschrijdingen van de waterkwaliteitsnormen zijn gemeten in glastuinbouwpolders. En hoewel vrijwel alle glastuinbouwbedrijven inmiddels zijn aangesloten op de riolering, is het aantal aangetroffen bestrijdingsmidelen in het water juist toegenomen.

"Er is de afgelopen jaren hard gewerkt, maar de verbetering zet nog niet door. Een tandje erbij door alle partijen is noodzakelijk", aldus Delfland. Per 1 januari 2018 hebben tuinders een zuiveringsplicht. Vanaf dan zijn zij verplicht om gewasbeschermingsmiddelen uit hun afvalwater te zuiveren. Dat is nodig, omdat bepaalde middelen nu niet worden gezuiverd door de afvalwaterzuiveringsinstallaties. Momenteel worden er voorbereidingen getroffen voor deze plicht.

Categorieen:
Duurzaam