Archief
MRDH

MRDH

Meer duidelijk over vervangend vervoer tijdens ombouw Hoekse Lijn

Tijdens de ombouwperiode van de Hoekse Lijn van april tot september 2017 kan er tijdens spitsuren tien keer per uur vanuit station Maassluis-West naar Schiedam Centrum worden gereden. Elke vijf minuten gaat er dan een bus. Er komt een sneldienst vanuit Hoek van Holland en vanuit Maassluis-West naar Schiedam en ook een stopdienst langs de gehele Hoekse Lijn.

Exploitant RET denkt zo tijdens de ombouwperiode het aantal reizigers dat normaal de trein neemt, op te kunnen vangen met busvervoer. De vervoersmaatschappij denkt dat 70 procent van de reizigers de sneldienst neemt en 30 procent gebruik zal maken van de stopdienst. Vervoer over water is volgens de RET geen realistische optie, onder meer omdat het te langzaam zou zijn.

Afwijkende tijden

Wel zijn er ook momenten dat de bus niet rijdt, terwijl de NS dat nu wel doet. Zo is het op zondag pas mogelijk om na 09.00 uur de eerste bus te nemen, tegenover iets over 08.00 uur de trein nu. En ook na 00.00 's nachts de bus richting Rotterdam pakken zit er volgens de plannen van de RET niet in, terwijl je nu tot iets over 01.00 uur nog die richting op kunt. Vroege reizigers die nu vanuit Maassluis de trein nemen naar Schiedam om iets over 05.00 uur moeten volgens de huidige plannen een half uur langer wachten.

Zo'n veertig procent van de reizigers doet er 10 minuten langer over om op bestemming te komen, nog eens veertig procent doet er 15 minuten langer over. En dan is er nog een groep die slechts vijf minuten langer reist en een groep die er langer dan een kwartier extra over doet tot de eindbestemming.