Archief

'Stuur zaden naar gedupeerde Griekse tuinders'

600 tuinders op Kreta zijn alles kwijt nadat de verwoestende brand op 21 april hun bedrijf in de as legde. Westlander Aad Alleblas ging naar het gebied toe en zag met eigen ogen hoe schrijnend de situatie is. Hij ontmoette er wanhopige mensen en zag wat de brand had aangericht. Complete tuinderijen zijn verdwenen en de teelt is verloren.

Griekenland heeft geen geld om het kassengebied opnieuw op te bouwen en daarom is er hier een actie opgestart. Op Facebook worden Nederlandse tuinders opgeroepen om hun collega's te helpen en tuinbouwspullen op te sturen. Maar de actie verloopt moeizaam. Veel mensen hebben vooroordelen zegt Aad. "We hebben al zoveel aan Griekenland gegeven en het verdwijnt toch in een bodemloze put", wordt er gezegd.

Om toch wat te betekenen heeft Aad de stichting Graid opgericht. Hij hoopt dat mensen de tuinders in het getroffen gebied willen helpen door zakjes met zaden te sturen. "Ze hebben geen geld om zaden voor komkommers, sla of tomaten te kopen. Stuur een zakje met zaad op met een persoonlijke boodschap erbij. Het kost niet veel en zo laat je die mensen zien dat ze niet alleen staan in hun strijd."

Op de facebookpagina Graid is informatie te vinden hoe je zelf de actie kunt ondersteunen.

Categorieen:
Westland Algemeen