Archief
Flickr

Flickr

Te veel grijze stenen tuinen in Westland

Grijze betegelde tuinen. Het is een doorn in het oog van de tuiniersvereniging Groei en Bloei Westland. Juist in deze gemeente waar er volop groen staat in de kassen, zijn veel tuinen maar saai vinden zij.

"Vooral de jonge stellen en gezinnen kiezen voor de betonnen tuinen en dat is niet zo vreemd", aldus Anneke Duyvestein, Voorzitter Groei en Bloei Westland. Ze hebben het druk met werk en jonge kinderen. Maar in een groene tuin kun je volgens haar beter ontspannen dan van een stenen Boeddha in je betonnen tuin.

"In Amsterdam en New York wordt er op de kleinste plekken nog een moestuintje aangelegd, maar hier talen de jonge mensen er niet naar." Anneke vindt het maar raar: "We moeten jongeren enthousiasmeren om lekker groene tuinen aan te leggen. Dat is ook beter voor het milieu want in groene tuinen wordt het regen water in de grond opgenomen en komt het niet in de riolering waar het weer leidt tot wateroverlast in de straten."

En niet alleen de tuinen vergrijzen door alle tegels, maar ook de vereniging vergrijst want vooral de Westlandse jongeren laten het afweten. "Tien jaar geleden hadden we nog zo'n 850 leden, nu nog maar zo'n 330 en dat is jammer en dat moet veranderen, zegt Anneke". Daarom zetten ze allerlei hippe acties op jongeren naar hun tuinclub te trekken. Zoals Guerrilla gardening op kale plekken en ze gooien blije bijen ballen. Dat zijn gedroogde zaadballen die kun je op kale plekken gooien en dan ontstaat daar een bloemenzee.

Om meer groene tuinen in Westland te krijgen organiseert Groei en Bloei een tuinwedstrijd. Tot 1 juni kunnen mensen een foto insturen van hun mooiste voortuin en op 12 juni wordt de winnaar bekend gemaakt

Categorieen:
Westland Algemeen