Archief
Duinen bij Monster

Duinen bij Monster

Atlas van het Westland in de maak

Hoe heeft de streek Westland zich in de loop der tijd ontwikkeld? Die vraag staat centraal in de Atlas van het Westland, die eind dit jaar uitkomt. Onderzoeker Yvonne van Mil en historisch geograaf Marcel IJsselstijn werken al jaren aan het reuze project, dat in november in boekvorm uitkomt.

Kaart- en beeldmateriaal staan centraal in de atlas. Ook zijn er bijdragen te lezen van bijvoorbeeld Ton Immerzeel, conservator van het Westlands Museum, en Jos van der Knaap van LTO Glaskracht Westland. De ondertitel van de atlas is '10.000 jaar ruimtelijke ontwikkeling'.

Het idee voor de atlas ontstond in de zomer van 2012, tijdens een fietsexcursie door het Westland. De atlas gaat niet alleen over de gemeente Westland zoals die nu bekend is, maar ook Vlaardingen, Delft, Den Haag en kernen van Midden-Delfland zijn betrokken.

"Hoe is deze wirwar van wegen, paden en dijken, kassen, kerken en huizen, van duinen, bossen en weides, en van rivieren, kanalen en sloten ontstaan? Daar geeft deze atlas antwoord op", valt te lezen in de inleiding. De atlas ligt in november in de schappen.