Archief

Besluit over centrumplan Den Hoorn in zicht

Er lijkt op korte termijn een einde te komen aan de soap rond het centrumplan in Den Hoorn. Een groot deel van de gemeenteraad van Midden-Delfland wil volgende maand een besluit nemen. Het oorspronkelijke plan van ontwikkelaar Waaijer/Jumbo lijkt daarbij de beste papieren te hebben, omdat een voor de gemeente aanvaardbaar compromis ver weg lijkt.

In 2013 schreef de gemeente een prijsvraag uit over de herontwikkeling van Den Hoorn. Het plan van Waaijer Projectrealisatie, waarbij er een tweede (Jumbo) supermarkt moest komen naast de al bestaande Plus, werd uitgekozen als beste. Dit plan leverde echter problemen op, omdat een deel van het plan de erfdienstbaarheden van Plus doorkruist.

Tegemoetkomingen van gemeente verlangd

Eind vorig jaar zijn beide partijen gevraagd om samen aan tafel te gaan zitten, om tot een compromis te komen. Dat leek er vorige maand te zijn, maar wethouder Houtenbos kreeg niet één gezamenlijk plan, maar van beide ontwikkelaars afzonderlijke plannen, die overigens veel gelijkenissen vertonen. Wel moest de gemeente van beide ontwikkelaars enkele concessies doen. Voor Waaijer/Jumbo moesten er enkele parkeerplaatsen komen, iets wat Houtenbos lijkt te gaan regelen.

Van Leeuwen/Plus wil hoger bouwen en een planschadevergoeding. Daaraan kan en wil de gemeente echter niet voldoen. Houtenbos zei daarom ook: "Onze opvatting nu is, met het compromisplan gaan we het niet redden." Oppositiepartijen VVD en PvdA lieten daarop weten, dat dan maar het oorspronkelijke plan moet worden uitgevoerd.

Nog drie dagen

Tot en met uiterlijk vrijdag kunnen de beide ontwikkelaars alsnog met een voor B en W acceptabel compromis komen. In elk geval legt het college van B en W zijn oordeel binnenkort voor aan de gemeenteraad, die er op 10 mei in een commissievergadering over kan beraadslagen.