Archief

In hoger beroep twee jaar cel geëist tegen mensensmokkelaar

Tegen een nu 35-jarige man uit Schipluiden is dinsdag twee jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist wegens mensensmokkel. De eis van de advocaat-generaal in Arnhem komt overeen met de straf die hij eind vorig jaar kreeg opgelegd door de rechtbank. De Midden-Delflander ging echter in hoger beroep.

Het ging om smokkel van vijf personen uit Syrië en Irak in de periode maart tot en met september 2014. Dat gebeurde in luxe. Voor 9.000 tot 12.000 euro werd een complete vliegreis met een grote maatschappij georganiseerd. Inbegrepen waren ook een vals EU-paspoort, begeleiding en aankomstgarantie.

De Schipluidenaar is in 2005 zelf gevlucht uit Syrië. In zijn voordeel spreekt dat er geen sprake was van mensonterende omstandigheden bij de smokkel, "maar dat doet niets af aan de geldzucht van de verdachte", aldus de advocaat-generaal. "Hij verdiende grof geld aan diegenen die de 'luxe' smokkel konden betalen. Ook bij hen was sprake van leed en ook zij waren kwetsbaar. En of er nu sprake was van vliegen of varen: de gesmokkelde mensen stonden er, na aankomst in het 'bestelde' land, helemaal alleen voor en was er ondanks de mooie woorden van de smokkelaars geen enkele garantie dat zij konden en mochten blijven. Daarin waren de smokkelaars niet geïnteresseerd."

De man en zijn vrouw werden in november 2014 aangehouden. De vrouw werd later vrijgelaten en is niet veroordeeld. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Categorieen:
112