Archief

Schipluidenaar 18 maanden de cel in voor mensensmokkel

Een 35-jarige man uit Schipluiden is veroordeeld tot 18 maanden cel wegens mensensmokkel. De uitspraak komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. Volgens de rechtbank is de man meerdere keren de fout ingegaan. Hij zou voor eigen gewin misbruik gemaakt hebben van de kwetsbare positie van anderen.

Ook heeft de man zich schuldig gemaakt aan uitkeringsfraude. "Misbruik van sociale voorzieningen ondermijnt het sociale stelsel. De rechtbank rekent dit de verdachte zwaar aan", staat in het vonnis. De smokkelroute werd door de verdachte gezien als een weg van goud, zo bleek uit een telefoongesprek dat het OM had afgeluisterd.

Vluchtelingen uit Syrië en Irak vlogen op hun eigen paspoort naar bijvoorbeeld Turkije met een tussenstop in Abu Dhabi. Daar kregen ze een Europees paspoort met bijbehorende instapkaart. De paspoorten waren meestal gestolen en voorzien van een foto van de vluchteling of van een dubbelganger. Vervolgens gingen ze met hun valse identiteit op een vlucht naar Amsterdam.

Categorieen:
Algemeen