Archief

OM eist vier jaar cel voor dodelijk ongeluk na straatrace

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep vier jaar cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk, geëist tegen de nu 24-jarige Hagenaar Angelo R. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor een straatrace in november 2011 op een bedrijventerrein in Wateringen, waarbij de 20-jarige bijrijder ter plekke overleed. R. moet van de advocaat-generaal ook een rijontzegging van zeven jaar krijgen.

De Hagenaar werd in oktober 2014 al door de rechtbank veroordeeld tot alleen een rijontzegging. De rechter wilde dat R. zich verplicht zou laten behandelen bij een neuro-psychiatrische kliniek. Gedurende zijn proeftijd van drie jaar moet hij zich daarnaast melden bij de reclassering en moet hij verblijven in een instelling voor begeleid wonen op maatschappelijke opvang. Zowel de verdachte als het OM ging tegen die uitspraak in beroep. Het OM had destijds ook al vier jaar cel geëist.

In de bewuste nacht scheurde R. over het Wateringse industrieterrein. Bij de Stoelmatter vloog hij uit de bocht en knalde hij tegen een boom aan. De 20-jarige bijrijder overleed ter plekke. De advocaat-generaal spreekt over 'roekeloos rijgedrag'. "Verdachte reed fors te hard. Daarmee is al aan één belangrijke omstandigheid voor de invulling van roekeloosheid voldaan." Ook speelt in de eis mee, dat het donker en mistig was en dat de bestuurder zijn rijgedrag daar niet op aanpaste.

"Ook was verdachte een gewaarschuwd man. Ervaren straatracers hielden het die avond voor gezien en waarschuwden verdachte meermalen dat ook te doen. Dat sloeg hij echter lachend in de wind, zo blijkt uit getuigenverklaringen."

De uitspraak wordt naar verwachting gedaan over twee weken.

Categorieen:
Wateringen 112