Archief
Twitter Historisch Archief Westland

Twitter Historisch Archief Westland

Struikelstenen geplaatst in Naaldwijk en Monster

Donderdagochtend zijn er in zowel Naaldwijk als Monster Stolpersteine (in het Nederlands 'struikelstenen') geplaatst. Het project van de Duitse kunstenaar G√ľnter Demnig moet ervoor zorgen dat Joodse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog zichtbaar worden herdacht.

In Naaldwijk gaat het om slagersgezin Van Tijn. Daar zijn om 9.30 uur vijf struikelstenen aangebracht op het Wilhelminaplein ter hoogte van nummer 15. Daar heeft het huis gestaan van de Joodse familie. Toen ze werden omgebracht waren ze 68, 56, 23, 22 en 17 jaar oud.

In Monster werden om 11.00 uur ook vijf Stolpersteine neergelegd. Ook hier betrof het een slagersgezin van vijf personen, de familie Van Leeuwen. Ter hoogte van Zeestraat nummer 29-31 werden de stenen geplaatst. In het jaar dat zij omgebracht zijn, waren de leden van dit Joodse gezien respectievelijk 55, 25, 26, 26 en 23 jaar oud.

De Historische Vereniging Oud Honselersdijk-Naaldwijk en de Werkgroep Oud-Monster hebben in samenwerking met het Historisch Archief Westland en het Genootschap Oud-Westland het initiatief genomen om ook in de gemeente Westland deze gedenktekens te plaatsen. Ook in Maassluis en Hoek van Holland liggen er struikelstenen.