WOS
Archief

Flickr-com Rob Oo-CC-

'Midden-Delfland geen park, maar oase'

We moeten Midden-Delfland niet meer zien als het Central Park van de regio, maar als een oase. Dat zei commissaris van de koning Jaap Smit woensdag bij de Midden-Delfland lezing met gastspreker Jan Peter Balkenende.

De burgemeesters Aboutaleb (Rotterdam) en Van Aartsen (Den Haag) vergelijken het Midden-Delflandgebied al jaren met het New Yorkse Central Park, maar volgens Smit gaat die vergelijking niet op. "In een park mag je niet buiten de gewaande paden, in een oase heerst vooral rust."

Gastspreker Balkenende sprak tijdens de lezing vooral over het creëeren van dynamiek en creativiteit, om zo in te kunnen spelen op de toekomstige ontwikkelingen. Volgens de oud-premier is die creativiteit voldoende aanwezig in het gebied, getuige de ideeën voor de Wereldtentoonstelling van 2025. Midden-Delfland wil bijvoorbeeld een Rijksmuseum voor de koe, historische molens terugbrengen door middel van 3D-printen en een glazen dijk.

Aboutaleb kwam tegen het einde van de lezing nog met een statement. Midden-Delfland moet groen blijven. "Als jullie hier vinexwijken van gaan bouwen, dan kom ik lopend uit Rotterdam om daar tegen te protesteren", aldus de burgemeester, die verder nog een investeringsfonds aankondigde voor de 23 gemeenten in de Metropoolregio. Dit fonds moet de komende acht jaar voor meer werkgelegenheid gaan zorgen en nog voor de zomer van start gaan.

De Haagse burgemeester Van Aartsen bepleitte in zijn reactie op de lezing een vestiging van de Wageningen Universiteit in Westland of Midden-Delfland.