WOS
Archief

Flickr-com Ted van den Bergh -CC-

Tuinbouw in de bres voor bestrijdingsmiddel

Enkele tuinbouworganisaties, waaronder LTO Glaskracht Nederland, vinden dat staatssecretaris Van Dam te snel gedreigd met een verbod op gebruik van het bestrijdingsmiddel imidacloprid. Er wordt gesteld dat het middel in sommige teelten noodzakelijk is en dat er steeds meer wordt gedaan om de nadelige effecten te verminderen.

De imidacloprid-middelen worden met name ingezet tegen luis, wittevlieg en wantsen. Oogmerk is veelal een insectenvrije start van de teelt. "Door een schone start kan de biologische bestrijding zich ontwikkelen zonder verder gebruik van chemische middelen en worden bespuitingen bespaard", aldus de organisaties. Alternatieven zouden op dit moment onvoldoende voorhanden zijn, maar daar wordt wel onderzoek naar gedaan.

Verder wordt betoogd, dat de staatssecretaris met zijn opstelling een groep van innovatieve kwekers dreigt te duperen. Er zijn tuinders die er door hergebruik van het betrokken sproeiwater voor zorgen, dat er niet op het oppervlaktewater wordt geloosd. Anderen hebben het afgelopen jaar voor ruim 50.000 euro geïnvesteerd in een waterzuiveringsinstallatie.

Volgens de staatssecretaris zijn de risico's van het middel te groot voor het milieu.Zo wordt imidacloprid vaak in verband gebracht met de bijensterfte en zit het nog te vaak in het oppervlaktewater. Van Dam geeft telers nog tot maart de tijd om er voor te zorgen dat het middel niet meer in hoge concentraties in sloten en vaarten te vinden is.

Categorieen:
Economie