Archief

Verbod op bestrijdingsmiddel imidacloprid op komst

Er moet een (tijdelijk) verbod komen op het bestrijdingsmiddel imidacloprid. Alleen tuinbouwbedrijven met een gecertificeerde waterzuiveringsinstallatie mogen het middel nog gebruiken. Dat schrijft staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

De staatssecretaris reageert daarmee op de wens van College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). "Dat is nodig om mens, dier en milieu te beschermen tegen de risico's van gewasbeschermingsmiddelen", aldus Van Dam. Al jaren zijn er zorgen over hoge concentraties van imidacloprid in het water. Dit kan de organismen in het water aantasten en daarmee de voedselketen verstoren. Ook zou het middel bijen en andere insecten doden. "Het verbod van het Ctgb is daarom een begrijpelijke stap die ik respecteer."

Eerder dit jaar kondigde Van Dam al een gebruiksverbod voor imidacloprid aan voor specifieke gebieden. Dat leverde verzet van tuinders op. Het middel zou in sommige teelten noodzakelijk zijn. Ook wordt er volgens de kwekers steeds meer gedaan om de nadelige effecten te verminderen.

Categorieen:
Duurzaam