Archief

Westland moet afwachten bij noodopvang

Wethouder Weverling van Westland mag zich niet actief opstellen om noodopvang van vluchtelingen in de gemeente mogelijk te maken. Dat is de uitkomst van de behandeling van een motie die dinsdagavond met minimale meerderheid door de gemeenteraad is verworpen. Er waren 18 stemmen vóór en 19 tegen.

De verwerping is toe te schrijven aan de afwezigheid van twee zekere voorstemmers: Tamara van Riet (D66) en Linda Strijker (Progressief Westland), nota bene de initiatiefneemster van de motie. Het geeft duidelijk aan, dat er op dit punt een tweedeling in de gemeenteraad bestaat, die dwars door de coalitie en de oppositie heenloopt.

Wel komt er binnen enkele weken een extra bijeenkomst voor de gemeenteraad waarin over de gehele vluchtelingenproblematiek van gedachten zal worden gewisseld. Dit mede in het licht van de bestaande en eventueel nieuwe aanwijzingen van de rijksoverheid.

Bij het begin van de raadsvergadering werd door twee bewoners van de Kreeklaan in 's-Gravenzande zeer afwijzend gesproken over het plan voor huisvesting van toegelaten asielzoekers in hun straat. Er is in hun ogen een commercieel gedreven plan bij de gemeente ingediend. "Aan statushouders valt meer te verdienen dan aan arbeidsmigranten", stelde een van hen.